Ученици

Преписвали масово на матурата по избор?

За сериозни пропуски в матурата по избор алармира днешният брой на всекидневника „Монитор“. Според изданието квестори масово са допускали ученици да преписват. Еднакви тестове и разработки са били засечени в работите на изпитвани в една и съща стая.

Сигналът е подаден от преподаватели по биология и география, които проверяват изпитните работи. Самата дейност на проверяване се извършва във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в столичния квартал „Факултета“.

Специалистите са били възмутени от грешките и пропуските в работите. Те отбелязват, че в много случаи има тестова с абсолютно идентични грешки, което ги навежда на мисълта, че по тях не са работили различни ученици.

„В цели кабинети явно са оставяни свободно да преписват“, негодуват проверяващите.

Като аргументация те посочват абсурдни отговори, които се повтарят като зараза в не една и две работи на зрелостници. Учителите не разкриват повече подробности, тъй като нямат право да дават подобна информация.

„Дори и бисерите не можем да кажем още, защото ще изхвърчим“, споделят експертите по български език и литература. Те бяха разпределени на различно място от колегите си по всички останали предмети и прекараха почивните дни в сградата на Департамент за информация и усъвършенстване на учители в столичния квартал Княжево.

В деня на матурата дисциплината е много снижена в кабинетите без видеокамери, разкрива пред изданието квестор от тазгодишния зрелостен изпит. Коренно различно е отношението на учителите, ако знаят, че са наблюдавани.

От МОМН са категорични, че вярват на учителите и призовават за това всички ангажирани пряко или косвено в процеса на изпитване и оценяване на годишните държавни изпити.

„За оценителите това е седма сесия и те имат достатъчно опит. Винаги си има начини за проверка и на вземане на съответните мерки срещу преписване“, споделя зам. министър Милена Дамянова.

От ведомството отчитат девет изгонени ученици и съответно анулиране на матурите им.