Учители

През март учителите ще получат увеличените заплати накуп

Учителите ще получат увеличението на заплатите си през март, съобщи пред журналисти в Министерски съвет говорителят на служебния кабинет Ирина Белчева. Тези увеличения ще бъдат изплатени със задна дата и ще бъдат получени накуп през март, допълни тя.  

Анексът към Колективния трудов договор в системата на средното образование, според който минималните учителски заплати се увеличават с 10% от първия януари 2017 г., беше подписан в средата на декември. В бюджета на държавата бяха заложени допълнителни 100 млн. лева и още 26 млн. за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.

Минималните учителски заплатите се увеличават от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.

Заплащането за лекторските часове също е увеличено с 10 на сто, като бакалаври или магистри ще получават минимум 5.50 лева за час, а от 1 ноември 2017 г. – 6 лв.

От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стана 10 заплати и половина.

Източник: econ.bg