Мнения

Президентът връчи наградите “Джон Атанасов“ навръх Деня на информационното общество

На днешния ден, 4 октомври, в България се отбелязва Деня на информационното общество – професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Датата е определена с решение на Министерски съвет от септември 2007 г.

На този ден преди 103 години е роден и Джон Атанасов, чиито принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Джон е син на българския емигрант Иван Атанасов, роден в с. Бояджик, Ямболско.

Джон Атанасов е роден в Хамилтън. Дипломира се като по електроинженерство през 1925 г. в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. Между 1939 и 1941 г. работи заедно с Клифърд Бери в Айова по създаването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

Днешният ден неслучайно е избран и за връчване на традиционните награди „Джон Атанасов“, учредени през 2003 г., които се присъждат на перспективен млад изследовател в сферата на информационните и комуникационните технологии.

За първи път през 2012 г. ще бъдат връчени и две грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“, и две грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“.

Тази година наградата отиде в Д-р Димитър Жечев, специалист в сферата на криптографията и информационната сигурност, преподавател в Лозана, Швейцария. Той е съавтори и на два патента в областта на криптографията.

Наградата за ученици, постигнали високи резултати в международни състезания беше връчена на Димитър Вулджев на Йордан Чапъров и на техните преподаватели.

Грамоти в категорията категорията „Джон Атанасов“ за прилагане на научни постижения в практиката и проекти с висока обществена значимост получиха д-р Ивелина Стоянова и д-р Иван Димов.