Заради затрудненията на работещите родители без баби на село кой да гледа децата през лятната ваканция много училища вече предлагат под различна форма подкрепа на семействата.

Така се спестяват отчасти разходите по летните занимални, които излизат около 400 лева месечно. Децата, най-вече от начален курс, прекарват свободните дни в познатата училищна среда, но с повече игри и забавления. Този формат обаче не е целодневен, както в частните занимални.

Юнската занималня в училище например е обичайна практика за възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Там за около 80 деца учебната година завърши, но на следващия ден те пак се оказаха в клас.

Занималнята включва лек преговор на наученото, но по интересен начин – например забавна математика. Застъпен е повече игровият подход, а на разположение е и големят зелен двор. Всяка седмица има по едно изнесено посещение – например в Стария град, в Етнографския музей, до Гребната база, обиколка на Природонаучния музей.

Децата полагат грижа и за насажденията в двора на „екоучилището на щастието”, каквото е мотото на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Вече излапали марулите от лехите на първата Монтесори паралелка в първи клас, която стартира пилотно миналата година и за първи път въведе методиката в общинско училище в България. Сега предстои да се съберат семена за заниманията в опитното поле догодина.

ОУ „Кочо Честеменски” бе сред първите в града, които въведоха практиката с лятна занималня за своите деца в началото на лятото, когато родителите още не са взели отпуските, а бабите не са на разположение.

СУ „Черноризец Храбър” също предлага подобен формат, но там организацията е на училищното настоятелство. За заниманията има и такса от 8 лв. на ден. При пълен месец посещение това прави по-малко от половината от разходите, които родителите биха направили в частна занималня.