Учители

Почитаме паметта на патрона на народните будители

На 19 октомври светата Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Иван Рилски Чудотворец.

Свети Иван Рилски Чудотворец е най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския, патрон е на българските будители.

Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен във Влахина планина.

Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир.
Рилският манастир

Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Българският цар Петър I идва от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно е бил и канонизиран.

Източник: Вести.бг