Мнения

Посланик Уорлик: Свалял съм незаконно от Интернет!

Свалял съм музика и филми от Интернет, сензационно призна на конференция днес посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той откри форума в хотел „Радисън“ на тема „Стимулиране на бизнеса в дигитална среда“.

„Сигурен съм, че сред участниците днес има такива, които са сваляли от пиратски сайтове. Аз самият съм го правил. Сайтове като arena.bg и zamunda.net представляват сами по себе си кражба от творци. Прекрасни произведения могат да се даунлоудват без да се заплаща за авторските права“, каза още Уорлик

Според него подобни действия са като да се влезе в магазин и да не се заплати стоката. Той се смята за един от хората, които имат мисия да се борят срещу това явление и да търсят разумни решения.

Уорлик подчерта, че в България вече е постигнат добър напредък, защитават се носителите на авторско право и навлизането на itunes спомага в това отношение. Джеймс Уорлик изтъкна обаче, че нещата не могат да се променят само за няколко дни.

„Доста са тези потребители на музика са се придвижили от Napster към itunes. За повечето от нас може да се каже, че няма да влезем в thepiratebay.com и ще използваме търсачката Google.com“, обяви още американският посланик.

Едно от възможните устойчиви решения за борбата с киберпрестъпността е да се предложат евтини алтернативи на пиратското съдържание, смята Тодор Чобанов, който е съветник на икономическия министър по въпросите на културно-исторически туризъм.

На конференцията се отчетоха няколко интересни факта, като например че повече от половината домакинства у нас вече имат достъп до глобалната мрежа, което пък е предпоставка за това все повече да се пазарува онлайн.

Според различни прогнози за тази Коледа и Нова година жителите на ЕС ще изхарчат над € 50 млрд. в Интернет.