Ученици

Посланикът на САЩ награди първия Spelling Bee шампион за България

На 14 май, от 11:00 часа, в конгресен център „Рейнбоу плаза“,  гр. София, ул. „Атанас Дуков“ 29 се проведе финалът на първото национално състезание по правопис на английски език  (Bulgarian National English Spelling Bee).

Най-добрите 21 състезатели от цялата страна, класирани от първия и втория етап на състезанието премериха сили в оспорвана надпревара,  която продължи над два часа. На организаторите се наложи да прибегнат до думи, за които участниците не се бяха подготвили предварително, за да могат да излъчат победител. Въпреки това финалистите продължиха да спелуват уверено още няколко кръга, преди непознатите думи на английски да ги затруднят.

Първи Spelling Bee шампион на България стана тринадесетгодишният Александър Емил Александров от СОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Костинброд. Той изучава английски от първи клас в училище. Обича книгите за Хари Потър и мечтата му е да се занимава с кино. Джил Дироуз, доброволец от Корпуса на мира, му е помогнала да се подготви така добре за финала.

Н.П. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България връчи трофеи на победителя и всички участници.  Сподели, че той самият е участвал в много Spelling Bee състезания, но не е успял да стигне толкова напред в състезанието, колкото участниците в днешния финал.

Първото национално състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Център за приобщаващо образование и доброволци от Корпуса на мира с подкрепата на фондация “Америка за България” и се проведе на три етапа. Първият етап се състоя между 21 и 27 март и в него взеха участие над 1000 ученика на възраст между 9-14 години от 60 училища в 50 населени места в страната. Над 120 деца се състезаваха в регионалния кръг, който се проведе на 16 април 2011 г. в градовете София, Враца, Велико Търново, Русе, Сливен, Пловдив и Гоце Делчев. Победителите, заели първите три места за всяко от тези населени места се състезаваха днес за титлата Spelling Bee шампион във финалния национален кръг на състезанието по правопис на английски език.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което  състезателите спелуват (от англ. spelling) – произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2010 г. 11 милиона американски ученици са взели участие. Освен в САЩ състезания по правопис се провеждат и в много други страни по света. 

В чест на 50–та годишнина от основаването на Корпуса на мира и 20 години от работата на организацията в България, през 2011 година първото национално състезание Spelling Bee се организира със съдействието на над 40 доброволци на Корпуса на мира в общностите, в които работят. Целта е по този начин да се постави стабилна основа за разрастване на състезанието през следващите години до всички ученици и училища в България.

Виж повече за Център за приобщаващо образование