Мнения

Политическа партия не изключва протести заради майчиния език

Партия в българския парламент ще оттегли представителите си от комисията по образование, ако окончателно бъдат приети текстовете за майчиния език в законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Според депутата Лютви Местан, приетите от комисията текстове като дискриминационни и посочи, че така ще отпаднат законовите гаранции за изучаването на майчин език.

Той смята, че не е достатъчно само обещанието на министър Сергей Игнатов, че броят на часовете няма да бъде намален и че те ще останат в свободно избираемата подготовка. Местан се обоснова с възможността следващият министър да намали броя. Затова според него текстовете по тази тема трябва да бъдат по-сериозно засегнати в новия закон.

Според Местан броят на изучаващите майчин език деца е намалял за последните 10 години от 57 хиляди на 10 хиляди и причината е в лошата организация.

Желанието на партията е изучаването на майчин език да се изучава задължително по четири часа седмично. Според ръководството й мотивът, с който се отхвърля тяхното предложение е скандален. Той е, че в България няма малцинства.

Местан не изключва протести по темата, тъй като според него „няма посегателство върху изконни права, което да не среща съпротива и да не отключва форма на недоволство“

Позицията на министъра на образованието Сергей Игнатов е, че не е възможно майчиният език да се изучава задължително в училище. У нас има различни общности и всяка ще иска изучаване на езика й.

„Откъде ще намерим преподаватели за майчиния език“, пита Игнатов.