Мнения

Позиция на МОН относно управителя на ФНИ Николай Христов

На страницата на МОН бе публилувана официалната позиция на ведомството по повод информацията за арестуването на управителя на Фонд „Научни изследвания“ Николай Христов.

Днес Министерството на образованието и науката беше официално информирано от Софийска градска прокуратура, че срещу управителя на Фонд „Научни изследвания“ Николай Христов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство – чл. 115 от НК.  На 15 юли 2015 г., с прокурорско постановление, той е задържан за 72 ч., а на 17 юли 2015 г. СГС е наложил на Христов мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

От съобщението на Прокуратурата става ясно, че на 14 юли 2015 г. около 18.40 ч. в гр. София, на ул. „Цанко Церковски“ №13, е извършено убийство на К. И. на 55 г. Същият е бил прострелян смъртоносно в областта на дясното око. При неотложните процесуално-следствени действия, които се ръководят от прокурор от СГП, е задържан Николай Христов – управител на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката. Разследването по случая продължава.      

Предвид възникналата фактическа обстановка (задържане на лицето под стража и обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител на Фонд „Научни изследвания“), МОН ще предприеме нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на Фонд „Научни изследвания“. Министърът на образованието и науката ще определи нов управител и след съгласуване с Изпълнителния съвет на Фонда, ще сключи договор за управление с новоизбрания управител.

МОН е длъжно да поясни, че от информацията, с която разполага до този момент, повдигнатото обвинение срещу Николай Христов не е свързано с дейността и функционирането на Фонд „Научни изследвания“.