Мнения

Балканско лятно училище събира над 40 специалисти в Пловдив

Над 40 специалисти от 4 континента ще се включат в третото издание на Балканско лятно училище по религии и обществен живот, съобщиха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Форумът, който ще се проведе от 26 юли до 8 август в родопските села Заграждане и Давидково, се организира от катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет съвместно със световната образователна мрежа CEDAR.

Темата на лятното училище тази година е „Религиозната конверсия и границите на общността“. Етнолози от България, Великобритания, Германия, Гърция, Зимбабве, Италия, Иран, Македония, Мианмар, Молдова, САЩ, Турция, Уганда и Франция ще вземат участие в заниманията.

Изборът на Пловдив и Родопите като място, където да се състои третото издание на форума, не е случаен, коментира директорът на Балканското лятно училище доц. Мария Шнитер. Той е продиктуван от културната и религиозната специфика на региона, каза тя. Съчетанието на различни етноси, религии и култури от векове е довело до спонтанно изработване на методи за предотвратяване и преодоляване на потенциалните конфликти. Този локален модел на съ-съществуване между „различните“ ще бъде обект на задълбочено проучване и анализ от участниците в лятната школа, добави доц. Шнитер.

Балканско лятно училище по религии и обществен живот се занимава с изучаване на разнообразието от религии, етноси и култури на Балканите с акцент върху осъзнаването, осмислянето и анализа на различията между тях.

Проблемът за доброволното или насилствено преминаване към друга религиозна принадлежност е традиционно актуален на Балканите. Той придобива особена острота в наши дни, когато срещата на различни култури и религии в глобализиращия се свят не винаги е безконфликтна, уточняват от Философско-историческия факултет.

„Целта ни е да превърнем Балканското лятно училище по религии и обществен живот в лаборатория за практическо наблюдение и изследване на етнорелигиозните характеристики на общностите, населяващи Балканите и Европа“, каза още доц. Шнитер. Идеята е включване на участниците в поредица от дейности, не само на пасивно обучение, а и на практическо учене чрез правене. Това ще промени формираните до този момент индивидуални нагласи по отношение на схващанията им за собствената и чуждата религиозна и етнична идентичност, смятат организаторите от ПУ „Пайсий Хилендарски“.

Източник: plovdiv.topnovini.bg