Мнения

Подписа се споразумение за сертифициране на билингвалното франкофонско обучение в България

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Атанаска Тенева и г-н Гийом Робер, съветник  по сътрудничеството и културната дейност към  Френския културен институт в България, представляващ Посолството на Франция у нас, в присъствието на френския посланик, Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан,  подписаха споразумение за сертифициране на билингвалното франкофонско обучение в България.

Споразумението се подписва между Министерството на образованието и науката и Посолството на Франция в Р България – Френски институт в България.

На основание на подписания документ на българските ученици от XI клас, в паралелки с интензивно изучаване на френски език, в които се преподават учебни предмети на френски език, ще се издава сертификат за билингвално франкофонско обучение. Споразумението влиза в сила от учебната 2014-2015 година.

Ако учениците по свое желание искат да придобият този сертификат, ще трябва да си изберат тема от учебен предмет, който са изучавали на френски език в  IX и в X клас, и да подготвят устно представяне на френски език, направено въз основа на предварително подготвени материали в периода септември – април на съответната  учебна година.

Всяко училище самостоятелно ще организира целия процес, както и съответната педагогическа помощ за подготовка на учениците. Учениците ще се представят в своето си училище пред  тричленна комисия, състояща се от учител, който преподава съответния учебен предмет на френски език, един учител по френски език и един член на комисията, франкофон, определен от Френския институт в България.

Общите критерии за оценка се изготвят от българо-френска работна група. Сертификатът се връчва само на учениците с резултат над определения в критериите за оценка минимален праг.

Източник: Пресцентър на МОН