Мнения

Проф. Клисарова: Няма да нарушим традицията на празника

„Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник“, обясниха на срещата вчера в МОН представителите на ЦИК, които заедно с колегите си от министертвото и МВР обсъдиха създалата се ситуация.  

„В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни“, заяви изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.

Тя добави, че темата била коментирана на заседание в организацията.  Кметовете поискаха МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

„Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи“, каза министър Клисарова.

Според нея  регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите.

Нa срещата присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов, заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева и Александър Андреев – член и говорител на ЦИК, изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и нейният заместник Теодора Дачева, както и кметът на община Враца Николай Иванов. От страна на МОН освен министър Клисарова, участваха и заместник-министър Атанаска Тенева, началникът на кабинета на министъра Надя Младенова и Любомир Йосифов, директор на дирекция „Правна“.

Още по темата