Институции Ученици

Парламентът прие на първо четене право на второ явяване на държавен зрелостен изпит

Зрелостниците ще имат право на второ явяване на държавен зрелостен изпит, ако оценката не ги удовлетворява. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщава kmeta.bg. Предложенията са внесени от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Завършващите средно образование могат да се възползват от тази възможност до една година след полагане на матурата. В дипломата ще се вписва оценка, която е по-благоприятна за зрелостника.

“Липсата на такава възможност води до негативни последици при кандидатстване във висши учебни заведения”, пише в мотивите на вносителите на поправките.

Досега учениците можеха да се явят на поправителна сесия само, ако са получили оценка “Слаб 2” на първия изпит.

Депутатите не приеха предложения за промени в закона, внесени от “Възраждане”. Те предвиждаха учениците в 3-ти и 4-ти клас, които не покриват държавните образователни стандарти, да остават в съответния клас. Сред аргументите, посочени в мотивите на “Възраждане”, е, че това ще спомогне за усвояване и затвърждаване на необходимите знания и умения от учениците и ще ги ангажира по-силно с образователния процес.

Източник: Kmeta.bg