Училища

От януари държавата ще финансира частните училища и градини със 7 млн. лв.

За първа година от януари държавата ще финансира частните училища и детски градини. За целта в проектобюджета за 2018 г. са отделени 7 млн. лв., обясни просветният министър Красимир Вълчев след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Засега се очаква част от частните детски градини и училища да се откажат от държавното финансиране, тъй като условие за получаването му е да приемат 20% от децата без такси. Яснота по въпроса ще има в края на ноември.

Министър Вълчев съобщи, че очаква реалното увеличение на средствата за образование през следващата година да бъде 402 млн. лв., макар че в средносрочната бюджетна прогноза парите са 490 млн. лв. Най-много са средствата за увеличение на учителските заплати – 330 млн.лв.

В следващите години ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове. Това съобщи в Пловдив просветният министър. „Ако последните години говорихме за недостиг на места в детските градини, то в следващите няколко години ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове“, обясни той.

През последните години вече има нови школа в кварталите на големите градове, кодето досега не е имало. Необходимостта от налагане на едносменен режим на обучение също изисква повече училища. Такива са построени в Съединение и Садово, Пловдивска област. Съвсем скоро бяха заделени и пари за ново училище във Варна. „В този смисъл МОН подкрепя усилията на Община Пловдив за разширяване на образователната инфраструктура и изграждане на нова сграда за Математическата гимназия“, каза министър Вълчев. „Въпреки че такива средства не са планирани в бюджета ни, напълно е възможно да се намерят пари за това през следващата година“, обеща той.

Източник: dnevnik.bg, standartnews.com