Институции

От МОН дали половин милион за посещения на музеи

Министерството на образованието и и науката е финансирало с близо половин милион лева посещения в музеи и други културни институции и ще продължат тази практиката чрез учебните часове и по линия на дейностите по интереси.

Заяви образователния министър Красимир Вълчев при подписване на споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

„Ще стимулираме тези посещения и не само през часовете, но и ще финансираме дейности чрез интереси. МОН разработва нормативен акт за организиране и финансиране на дейности по интереси. Досега имаме редица посещения в музеи и други културни институции, обща стойност, която е платена, е близо половин милион. И макар това да не е малко, не е и достатъчно“, заяви Вълчев. От МОН разработват нормативен акт за организиране и финансиране на дейности по интереси, с който ще насърчават посещения не само на музеи, но и други обществени институции, за да се запознаят с история и обществения живот, природните дадености.

За него споразумението е важна част от приобщаването на културните институции към образованието. Според просветния министър това ще помогне за повишаване на мотивацията на за придобиване на нови знания. Учениците ще имат възможност да се срещнат с музейни специалисти и работници.

Чаканото близо четвъртък век споразумение ще помогне за възпитаването на деца, които ценят културата и вече няма да ни се налага да говорим ситуации като тази с Царските конюшни, според министърът на културата Боил Банов. “ Докато не започнем да възпитаваме и да обучаваме в родолюбие, за това що е паметник на културата, що е културна ценност, докато не дадем възможност децата да имат съзнание да бъдат пълноправни граждани на тази държава, ще си говорим за палежи, за неразбиране на законодателството, за подценяване на българщината и на българския дух. Надявам се това споразумение да се превърне в инструмент за това младите хора да имат чувство и съзнание за това кои са и накъде вървят“, коментира министърът.

Източник: monitor.bg