Институции Ученици

Отлагат матурите за 30-ти май и 1-ви юни

Министерството на образованието и науката ще предложи матурите в 12-ти клас да бъдат отложени, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Тази по български език и литература ще бъде преместена на 30-ти май, а по математика на 1-ви юни.

Вълчев обясни, че докато досега от МОН са работили по няколко варианта са възстановяване на присъствените занятия, то вече той е един – учениците да се върнат в клас на 14-ти май. Това ще случи, ако извънредното положение у нас бъде удължено до средата на следващия месец.  „При този вариант ще се наложи да преместим изпитите от националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити от 4 до 10 дни”, заяви министърът.

Той допълни, че това предложение ще бъде направено, след като бъде обсъдено със социалните партньори. Така ако държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20-ти и 22-ри май, се проведат на 30-ти май и -1-ви юни, ще има време учениците да бъдат оформени.

„Така ще имаме 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година на 12-ти клас”, заяви Вълчев. Той обясни, че  висшите училища също са заявили, че няма проблем кандидатстудентските кампаниите да се изтеглят с няколко дни. Така и учениците ще са получили дипломите си за завършено средно образование.

Източник: monitor.bg