Училища

Откриха нарушения при приема на деца в столична градина

Серия от нарушения в приема на деца в столичната 164 детска градина „Зорница” са констатирани при проверка на общината. Заради жалби и сигнали на граждани, от Дирекция „Образование” са извършили ревизия на забавачката в квартал „Горна Баня”.

При проверката в 164 детска градина в София е установено, че за 24 деца липсват кандидатури в информационната система на Столична община, през която се извършва кандидатстването, но те фигурират в списъците на Националната електронна система за предучилищно образование, както и в дневниците на групите.

Контролните органи са открили и разминаване в датите на класиране на някои деца с датите, от които те са записани в дневниците за посещение. Сред нарушенията са и посещения на децата на спортни занятия, извън детската градина, като няма представени договори между забавачката и клубовете, които предоставят дейността.

Освен това липсва заповед на директора, че малчуганите могат да напускат детското заведение, а таксите за тези мероприятия са събирани от педагогическия персонал.

Заради тези нарушения е образувано дисциплинарно производство срещу директора на детската градина, като се очаква скоро комисията да предложи съответното наказание, което може да бъде и директно уволнение.

Източник: dariknews.bg