Ученици

Готвят нови учебници за българчетата в чужбина

Учебни помагала, които ще улеснят изучаването на българския като втори език в неделните училища в чужбина, ще се подготвят по новите учебни програми, изготвени от МОН в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на срещата си с настоятели, учители и родители от неделното училище във Финландия „АБВ“, която се проведе в посолството ни в Хелзинки. По време на разговора бе коментирана новата възможност за дистанционно обучение и създаването на платформи с образователни ресурси,  което също ще подпомогне обучението.

През тази година в училището са сформирани две предучилищни групи, както и групи от първи до четвърти клас. Учениците се обучават по предмет „Български език“. Допълнително има извънкласна дейност по „Бит и култура“, „Роден край“ и „Човек и общество“. В училището се организират и допълнителни часове по народно творчество, чрез които не само деца, но и родители се запознават с българските обичаи, танци и традиции.

Министър Вълчев посети и стогодишно експериментално основно училище „The Kevatkumpu School“ в град Порвоо. В него се работи по програма, която отразява последните финландски иновации в сферата на основното образование. Експерименталният характер на програмата се изразява в акцент върху мултидисциплинарния подход при преподаването на различните предмети. Стимулира се развитието на практически умения в различни сфери, предвидени са часове по занаяти, дизайн, изкуства, спорт и разнообразна извънкласна дейност. Министър Красимир Вълчев посети и в университета Аалто, където имаше възможност да види техните иновативни платформи за интердисциплинарно обучение. 

Източник: МОН