Мнения

Отзиви след представяне на проекта за нов Закон за образованието

Ден след дългоочакваната промоция на новия закон за предучилищното и училищно образование, коментарите и анализите на експерти заваляха със силата на проливен дъжд по време на спортен полуден в училище. По темата пишат почти всички национални ежедневници, изказвания има в информационни сайтове, с официални изявления излязоха и различни институции.

Първи по темата се изказаха от Синдиката на българските учители. Според шефката му Янка Такева, проектът не се грижел за достойнството на учителя.

„Спукана им е работата на учителките, щом достойнството им има нужда от закон“, се чете в коментар на „24 часа“, със заглавие „Започва училищна приватизация„.

Училище на кръстопът„, пък е озаглавен текст в новия брой на „Стандарт“.

Почти навсякъде се коментира държавната субсидия за частните училища. „Пак екстри за богатите„, възкликва например левият „Дума“. Опонира му Капитал Дейли с коментар със заглавие „Правилен ход„.

От КТ „Подкрепа“ също побързаха да критикуват. Забележките им към проектозакона са свързани с финансовата обезпеченост на целодневния престой в училище, с това, че липсата на двойки и неповтарянето на класовете отнема свойството на оценките да бъдат стимул, както и че външното оценяване след четвърти клас е неефективно.

Почти навсякъде сред водещите теми е и безпрецедентното пускане на двойкаджии напред до шести клас. Мненията в по-голямата си част критикуват революционното решение на авторите на документа.

Още по темата

Проектът на Закона може да бъде намерен тук