Ученици

Отборът ни по информатика завоюва четири медала

Два златни, един сребърен и един бронзов медал завоюваха българските ученици на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI.

В отборното класиране нашите състезатели заеха престижното второ място.

Състезанието се проведе от 26 юли до 1 август 2018 г., в гр. Инополис в руската република Татарстан. Златни медали получиха Виктор Кожухаров, IX клас, ПМГ „Баба Тонка” в Русе и Андон Тодоров, VIII клас от СМГ „Паисий Хилендарски”. Георги Петков, VIII клас от СМГ „Паисий Хилендарски” се окичи сребърен медал, а Константин Каменов, VIII клас, СМГ „Паисий Хилендарски” грабна бронз. Ръководители на отбора са проф. Каталина Григорова, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Петър Петров, ръководител на школа в СМГ.

Европейската младежка олимпиада по информатика се провежда по инициатива на България. МОН беше съорганизатор на Първата младежка олимпиада по информатика, която се проведе 7-13 септември 2017 г. в София. Инициаторите и основатели на eJOI – проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са изключително щастливи, че мечтата им не само се реализира през 2017 г., но днес вече се превръща в традиция.

„Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи  и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство. Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа“, каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Източник: monitor.bg