Учители

Отбелязваме 250 години “История Славяноболгарская“

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова даде вчера началото на честванията по повод 250-годишнината от написването на „История Славяноболгарская“. Националната програма е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и ще върви до края на годината.

Вчера стартът беше даден с тържествена литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София.

С редица събития ще бъде почетена паметта и делото на Паисий Хилендарски.

„Делото на Хилендарския монах е величаво, защото стои в началото на изграждането на новата българска държавност“, отбеляза в словото си Маргарита Попова.

По-късно в президиума на БАН се проведе академично честване. Светлата годишнина бе отбелязана и в университетите в Благоеград, Велико Търново, Пловдив и София. В програмата бяха включени и изнасяне на публични лекции в българските културно-информационни центрове в Сърбия, Молдова, Румъния и Украйна.

„История Славяноболгарская“ се смята за началото на националното ни Възраждане. Тя е завършена през 1762 г. В момента съществуват малко повече от 40 нейни преписа, а общият брой на преписванията й е около 70. Самият нейн автор пък е определян като един от първите народни будители.

За Отец Паисий се знае относително малко. Спори се за неговото родно място Банско, село Доспей, Самоковско, или село Кралев дол, Пернишко. Според акад. Петър Динеков той е роден в Банско през 1722 г.

Смята се, че е починал в с. Амбелино (днес част от Асеновград) през 1773 г.)

История Славяноболгарская