Институции

Осем нови специалности в Софийския университет

Осем нови специалности разкрива Софийския университет (СУ) през следващата 2018 – 2019 академична година. Те са „Учител по природни науки в основна степен на образование“, „Философия“ на английски език, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърно инженерство“, „Публични информационни системи“, „История и чужд език“ (английски или френски език), „География и английски език“ и „Африканистика“ на английски език. Това съобщиха от висшето училище. На заседание на Академичния съвет на СУ са приети и документите за кандидатстудентската кампания през 2018 г. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г. Крайният срок е 9 март за първия тур и 18 май за втория. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 18 март – 22 април, а втората – в съботните и неделните дни от 27 май до 24 юни.

Кандидат-студентите отново ще имат възможност да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната. Зрелостниците могат да заплатят и таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез онлайн системата за кандидатстудентската кампания.

За поредна година документите за класиране ще се приемат онлайн. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 10 юли, на второто на 17 юли, а на третото – на 24 юли.

За пет от общо 117 специалности матурата няма да служи за вход вместо изпит. Това са регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“.

Източник: monitor.bg