Училища

Уволнена директорка на детска градина в София: Има натиск за прием „по втория начин”

Има натиск чрез есемеси, обаждания и листчета кои деца да бъдат приети „по втория начин”, който идва от дирекция „Образование” в Столичната община и от районните кметове. Това обяви пред бТВ днес уволнената директорка на 164 ОДЗ „Зорница“ в кв. „Горна баня” Мариана Иванова.

Тя е получила заповедта за уволнение на 20 декември. Мотивите са, че има нерегламентиран прием на 24 деца. Иванова уточни, че тези 24 деца са приети за четири години. Този прием става чрез документи за хронично заболяване или за специални образователни потребности след обаждане или есемес от началници в Столичната община.

Директорката е получавала есемеси от районния кмет на „Овча купел” Христина Семерджиева. По думите й натиск упражнява и директорката на отдел „Образование” Мария Минчева – обикновено чрез експерта Ирен Николова.

Мариана Иванова е готова да покаже писмени доказателства – есемеси. Категорична е, че на подобен натиск са подложени директорите на всички общински градини в София. Тя е категорична, че пари не е взимала. Чувала е, че родители са плащали по 3000 до 5000 лв. на по-високо ниво, но признава, че няма доказателства.

ОДЗ „Зорница” е единствената детска градина с яслена група в „Горна баня”. Иванова е искала разширяване на градината и откриване на нови групи, но общината не е съдействала това да се случи.

Учителите в градината и родители на деца, които посещават или са посещавали ОДЗ „Зорница“ застават зад уволнената директорка.

Тези твърдения не са верни, чували сме ги и преди от Мариана Иванова, обяви зам.-кметът на Столичната община по култура и образование Тодор Чобанов. Той е категоричен, че тя не му е показвала есемеси. Ако наш служител има информация за натиск, е длъжен да дойде и да съобщи, каза още Чобанов.

Източник: btvnovinite.bg