Институции Ученици Училища

Омбудсманът: Да отпадне таксата за храна в предучилищните групи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до министъра на образованието Красимир Вълчев искане да отпадне таксата за хранене за децата, включени в задължителното предучилищно образование.

В момента то обхваща 5- и 6-годишните деца, а намеренията на просветното министерство са в обхвата му от следващата учебна година да попаднат и децата на 4 години.

Според Ковачева отпадането на таксите ще подкрепи родителите и общините и ще гарантира равен достъп на всички деца до детски заведения. Припомняме, че преди дни министърът на образованието каза, че от следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца. Той обаче направи уговорката, че все още се работи по текстовете: „Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“.

Отдавна се говори колко важно е за децата предучилищното възпитание, особено за тези чийто говорим език в семействата не е български, допълни той. „Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционалните, най-вече езиковите способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза тогава министър Вълчев.

Според Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обаче е абсолютно невъзможно в София да се построят за 2 години детски градини, така че да няма недостиг.

„За последните 10 години са строени детски градини – около 100, но това не са цялостни сгради. Няма нито една година, в която да са построени 10 нови детски градини, а темпът на строене е изключително бавен“, казват от комитета. В момента в групите в София има по 30-40 деца по списък, въпреки че има наредба на министерството на образованието, според която не могат да бъдат повече от 25, но това се заобикаля със съгласието на Регионалното управление на образованието.

Източник: actualno.com