Мнения

Обучение по китайски

Помните ли Денислав? Ученикът, който заедно с негов приятел създадоха информационния портал за деца със специални образователни потребности, чиято цел е да подпомага обучението на деца със затруднени възможности.

Днес Денислав е студент в трети курс специалност „Бизнес информационни технологии“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и без капка притеснение можем с чиста съвест да му прикачим определение като „Бъдещето на нацията“. Последното доста се обезличи в последните години, когато всякакви екземпляри, записали да учат в университет се кичеха с него. Млади хора като нашият приятел обаче ни карат да вярваме безусловно в утрешния ден.

И как няма да е така, след като Денислав избира с ясното съзнание пътя към постоянното усъвършенстване и образоване, вместо този на (вероятно) по-голямата част от наборите си – най-краткия към чалготеката.

След като преди няколко дни от Teacher.bg го видяхме сниман на екзотични и приятни места, съвсем логично го запитахме „Какво се случва?“. Ето какво ни отговори той:

Към края на септември месец 2014 г. реших да кандидатствам за именитите стипендии на фондация „Еврика“. Това са стипендии предоставени в 10 различни области, разбира се аз подадох документи в областта на компютърните наука на името на Джон Атанасов изискванията бяха да се изпратят (есе, сертификати и постижения от последните години и мотивационно писмо). Две седмици по-късно разбрах, че съм одобрен на първия етап и ме извикаха на интервю в София във офиса на фондацията, там бяхме останали 5 кандидати в нашата област.

Интервюто представляваше разговор, диалог (бъдеще, мечти и цели които имаме) с журито което оценява участниците на втори етап и накрая обявява носителите на стипендиите. На това интервю имаше и представител на Huawei Technologies Bulgaria Tian Hua, още в самото начало ни обясниха, че от въпросната компания ще наградят даровити студенти със стипендия от 1000 долара. От тези 10 области фирмата за първа година решава да предоставя и 10 стипендии в различните сфери като например: компютърна, инженерна, математическа, физична. След като премина всичко аз бях награден със стипендия от 1000 долара. Това се състоя октомври месец.

На 03.12.2014 бяхме поканени на официална церемония за да ни връчат сертификатите, които бяхме заслужили 2 месеца по-рано. Малко след награждаването ни беше съобщено, че освен стипендията, на нас (10 те наградени) се предоставя и възможност за 16-дневно обучение в Китай (Пекин и Шънжднън) като те поемат всички разходи. Това е една невероятна възможност, защото става дума за водеща компания за телекомуникационни устройства и решения в това число (антени, апаратура, руутери и т.н.). Пътуването беше предвидено за периода 27.02-16.03 2015. За да бъде това възможно специално допринесъл за това сътрудничество между България и Китай има президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, който в началото на 2014 при визита в Китай успява да договори предстоящото пътуване.

Програмата за нашата визита в Китай беше разделена на две части. Първата седмица 27.02-07.03 пребивавахме в Пекин където освен, че имахме възможността да разгледахме забележителностите на този древен град имахме включени и лекции по китайски език и култура, което беше много интересно, успяхме да се запознаем с китайските обичаи и традиции. Също така забележителностите които посетихме бяха: Великата китайска стена, площадът Тиенанмън, Забраненият град и много други паркове и културни места. Китай е една необятна страна с многохилядна история и култура. 04.03 имаше официална вечеря в резиденцията на компанията в Пекин, там беше поканен и българският посланик. На церемонията разговаряхме с представителите на фирмата за Пекин както и срещата с посланика, той успя да ни разкаже доста подробно за двата града и Китай. Бяхме посрещнати изключително топло и останахме с много добри впечатления. На 06.03 държахме тест по китайски език и след него получихме сертификати за успешно покриване на изискванията за първата седмица от нашето пребиваване.

На 07.03 пътувахме към втория град Шънджън това е един от основните икономически центрове на Китай. Разположен е на Юг от Пекин на 16 км от Хонг Конг. В този град е създадена и компанията през 1987 година. Градът е основан през 1979 година, населението му е 16 000 000 жители. Там освен модерните технологични центрове успяхме да се докоснем до реалната среда на създаване на мобилни приложения като през тази втора седмица имахме лекции и упражнения по 3 дисциплини: Мобилни устройства, Интелигентни системи и Облачни технологии. В упражненията се занимавахме с манипулацията на мобилна мрежа и администрирането й. Имахме възможност да разгледаме всички центрове в които се подвизава производителят. Цялото съоръжение изглеждаше като един миниград. Компанията снабдява 45 световни мобилни оператори от общо 50 с техника и апаратура. Пазарът на Huawei с всяка изминала година се разширява и компанията въпреки световната икономическа криза не е спирала да се развива и с всяка година приходите се увеличават. На 13.03 имахме изпити по тези 3 дисциплини като успяхме да завършим успешно това обучение. Същият ден имахме тържествен обяд с вицепрезидента на компанията като имахме възможността да разкажем за нашата страна и дори да научим китайските ни приятели на традиционното българско право хоро.

Пътуването ми до Китай остави спомени и създаде приятелства за цял живот. Изключително съм впечатлен от китайската култура. Имахме възможността да се докоснем до тази древна цивилизация да учим техния език и да се сблъскаме с техните методи, също така да добием представа как работят най-големите световни компании каквато е Huawei.