Няма да има бум на пенсионирани учители, успокои Стаматов

Няма да има бум на пенсионирани учители, успокои Стаматов

Не се очакват извънреден брой пенсионирания на учители тази година. Това заяви бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR по повод слуховете за “страшни” съкращения на преподаватели. Той уточни, че пикът на освобождаване от длъжност на учители или пенсионирането им е бил през миналата година, когато системата са напуснали 9 хил. души.

“Учителите в България са 90 хил. По-голямата част са в предпенсионна възраст – 50-63 г. Миналата година напуснаха 9 000 души. Това се случи, защото практически три години преди това никой не бе пенсиониран от системата. Тази година се очаква най-много до 5 хил. освобождавания от позиции, число нормално за национално ниво”, обясни Стаматов.

На въпрос как ще се справим с недостига на кадри и ще запълним тази дупка от 3 години без пенсиониране, той отговори, че реален проблем няма. “В началото на миналата учебна година имаше 1000 незаети учителски места. В продължение на годината много от тях се запълниха от новодипломирани педагози. Тази цифра е съвсем нормална за начало на годината”, каза гостът.

Стаматов коментира, че са взети конкретни мерки за справяне със застаряването на преподавателската професия. “Въвеждане на специалността педагогика като приоритетна – по-голям брой студенти да влизат и да получават по-високи стипендии за своята подготовка. По отношение на новопостъпилите учители да има постоянна подкрепа от страна на старите учители.”, обясни той.

Акцентът на разговора обхвана и финансирането на различните сектори в образованието. “Ще влязат 11 национални програми, чрез които ще се дофинансират сектори в образованието, където няма средства. Тази година има обезпечаване на пенсионирането и в детските градини”, сподели Стаматов.

Източник: dnes.bg

Коментари във Facebook