Ученици

Над 200 ученици ще участват в маратона на четенето по случай Световния ден на водата

Над 200 ученици ще участват в Маратон на четенето, който  ще се проведе в периода 22-24 март в Свищов, Стражица, Горна Оряховица, Велико Търново, Габрово и с. Виноград, община Стражица. Той е част от инициативата „Водата в песни и стихове“ на РИОСВ – Велико Търново за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март, организирана съвместно с Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново, Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово и Регионалните управления на образованието.

Колко ценен природен ресурс е водата, значението й за живота на планетата Земя и необходимостта от опазването й, са лайтмотив на четенето. Организаторите ще отправят посланията на тазгодишната кaмпания „Защо хабим водата?“ за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им. Стиховете и песните ще допълнят значението на водата чрез възприятията на хората.

В четенето ще бъдат включени 115 стихотворения за водата, събрани от около 220 ученици от ІІ до ХІ клас от училища от областите Велико Търново и Габрово. Стихотворенията са на български, английски, руски и други езици, на повече от 90 автора. Ученици от СУ „Ангел Каралийчев“, Стражица, ОУ „Васил Левски“, Плачковци и СУ „Ем. Станев“, Велико Търново са изпратили 39 авторски стихотворни творби. В инспекцията са получени текстовете на 43 песни (български народни и популярни и една песен на руски език), две гатанки и четири разказа. Млади изпълнители ще представят подбрани  песни по време на маратона.

Събраните стихове и песни ще бъдат публикувани на интернет страниците на РИОСВ и Регионалните библиотеки, за да бъдат използвани по време на маратона, в учебния процес или в извънкласните форми на обучение.

Източник: dariknews.bg