Училища

Нови скандални разкрития за приема в столични ясли и градини

Нови скандални разкрития за приема в общински ясли и детски градини в София. bTV разполага с документи, според които деца от списъците на чакащите всъщност вече посещават заведенията. А данните за това не са публични.

Разкритията за прием по втория начин започнаха с уволняването на директорката на 164-та детска градина в кв. „Горна баня”. Там общината открива нерегламентиран прием на 24 деца. Директорката пък обяви, че  е била подложена на натиск чрез есемеси и обаждания от служители на Столичната община да приема деца по втория начин.

Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система започва да следи случая. Те имат информация, че в градините има два пъти повече деца от посочените в публичната система. Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са публични. Основната й функция е свързана с кандидатстването и приема на децата.

Дейността си обаче градините отчитат през друга система – Националната  електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, която се поддържа от Министерството на образованието. Данните в нея не са обществено достъпни.

Документите, с които разполага bTV, показват драстични несъответствия. В 161-ва детска градина „Ласка” в район „Овча купел”. Съпоставка на двете системи показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината.

Съпоставка на списъка на чакащите и списъците на посещаващите деца показва, че близо 20 деца, които официално все още чакат за място, вече посещават детска градина „Ласка”, според отчета на заведението в системата към образователното министерство.

Подобно разминаване има и в детска градина номер 40 в район „Триадица”. Заведението е посочило в отчета си, че го посещават около 60 деца повече от публично обявеното. Разминавания между публичния регистър и този на МОН има и във 2-ра детска градина „Звънче” в район „Триадица”.

Ще проверим всеки един от тези сигнали, обяви зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. Родители подозират, че схемата е вратичка за вкарване на деца по втория начин, както и за осигуряване на по-големи бюджети на детските градини. Затова от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система настояват да бъдат включени в проверките. 

Източник: btvnovinite.bg