Училища

Нова класация оценява 500 световни университета

Класация по нова система (U-Multirank) ще оценява качеството на образование в 500 висши учебни заведения от всяка точка на планетата. Те ще бъдат подреждани след анализ на по-широк кръг от критерии и така ще се дава по-реалистична и полезна представа за тях, информира „Дневник“.

Университетите ще бъдат оценявани в пет отделни категории – репутация в областта на изследователската дейност, качество на преподаване и учене, международна насоченост, успех в областта на трансфера на знания (например партньорства с бизнеса и новосъздадени компании) и участие в регионални инициативи.

U-Multirank ще бъде промотирана в края на януари следващата година в Дъблин. Университетите пък могат да се запишат за участие до средата на 2013-а.

Класацията ще е ориентирана изцяло към ползвателите на услугата висше образование. Целта на проекта е привличане на широк кръг учебни заведения за първия етап от оценяването. След това възможността други да се присъединят остава отворена.

Инициативата ще се ръководи от Центъра за висше образование в Германия и Центъра за изучаване на политиката в областта на висшето образование в Холандия, четем в „Дневник“.

Те ще работят заедно с партньори, включително Центъра за научни и технологични изследвания към Университета в Лайден, научното издателство Elsevier, фондация „Бертелсман“.