Ученици

Министър към родителите: Помагайте срещу телефонния терор!

„Надявам се със съдействието на родителите, на педагозите, на самите ученици обажданията в училище със заплахи за поставени взривни устройства да бъдат преустановени като тенденция“, коментира пред журналисти министърът на вътрешните работи на Република България Цветан Цветанов.

„Родителите могат да ни помогнат много. Семейната среда е най-важна при възпитанието на едно дете. Много е важна активната гражданска позиция на всеки от нас, иначе нещата няма как да се получат. Трябва много да разговаряме с децата, а се научим да ги разбираме“, сподели още Цветанов, цитиран от „24 часа“.

Десетки бомбени заплахи в цялата страна бяха регистрирани на телефон 112 в последния месец. Огромен процент от тях бяха насочени към училищата, но не се размина и на съдилища и търговски центрове. Причините за обажданията до учебните заведения бяха от опити да се умишлено да се преустанови учебния процес до заплахи с цел „шега“.

Полицията установи и няколко от извършителите. Някои от тях са деца. Наказанията им ще бъдат прехвърлени именно върху родителите, които трябва да платят жестоки глоби от порядъка на няколко хиляди лева.