Ученици

Нова вълна напускащи училище деца

Вторият срок на много места започна с драстично намалял брой ученици, информират различни национални и регионални медии. Причините почти навсякъде са т.нар. „социални“ (в превод – липса на средства) или защото напускат страната с родителите си.

Логично тенденцията се забелязва предимно в ромските квартали в по-големите градове и на места, които традиционно са бедни райони.

В Търговище например родители се връщат от гурбет, само и единствено да приберат децата си. Вчера излезе информация, че безработицата специално в този район се е увеличила.

Учителите в смесените райони с ромско население са принудени всеки ден да обикалят от врата на врата, за да събират децата, предлагайки им безплатен транспорт и храна, само и само да влязат в класовете. Има напълно неграмотни деца, защото родителите им не ги пускат на училище.

Северозападът също страда. „Труд“ обръща внимание на област Монтана, където 149 деца са оставили празни чиновете си след първия срок. Причините са същите. Отбелязва се, че някои от децата са преминали към вечерно училище.

Битката за хляба се оказва по-важна от образованието на децата. Мнозина хващат първата предложена им работа навън и малко след това си взимат децата с тях.

В Лом пък тенденцията е по 30-40 деца на година да отпадат по време на учебните срокове.

Друга причина за напускането на училищата са и ранните ромски сватби. Комисия от областната администрация, инспекторатът по образованието и социално подпомагане в Монтана от месец проверяват учебните заведения за деца, напускащи без основание. Те предупреждават, че родители могат да останат без детски надбавки, пише още „Труд“.