Институции Ученици Училища Учители

Николай Денков: Целта е до Коледа между 80-90% от големите ученици да се върнат в клас

„Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат – те трябва да бъдат в класните стаи. Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма“, заяви в ефира на БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той коментира новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември. Според него целта е „да има повече деца в класните стаи“, защото всички от образователния сектор са единодушни, че „колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре“.

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите – 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

На въпрос има ли напрежение между него и здравният министър д-р Стойчо Кацаров, Денков отговори: „Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва „ама няма да ходят децата ви на училище“, защото иначе ние нарушаваме заповедта на министерството на здравеопазването“.

Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година – февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани – там където има конкретни проблеми, завърши Денков.

Източник: БНТ