Институции Ученици Училища Учители

МОН: Оценката от БЕЛ влиза в бала за прием в университета по „Медицина“

Кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще полагат приемни изпити по „Биология“ и „Химия“, както досега, но в балообразуването ще участва и оценката от задължителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ).

Досега за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ не се вземаше оценката от ДЗИ по БЕЛ. Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца. Освен това във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) в конспектите за кандидатстудентските изпити по „Биология“ и „Химия“ ще бъдат включени избрани теми от профилиращите предмети „Биология и здравно образование“ и „Химия и опазване на околната среда“, изучавани във втори гимназиален етап.

Висши училища, които подготвят юристи, също са предвидили оценката от матурата по БЕЛ да участва във формирането на бала за следващата академична година. Подготвят се промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, с които ще се регламентира тази възможност.

Това става ясно от информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 50 висши училища за кандидатстудентската кампания за академичната 2022/2023 година. МОН изиска от всички университети в страната да обявят условията за прием, за да бъдат информирани навреме родителите и зрелостниците. Само две висши училища не изпратиха данни.

Справката показва начина на балообразуване във всички специалности в университетите, необходимите приемни изпити и оценките от кои матури ще участват във формирането на бала.

В три висши училища ще се влиза единствено с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски”, Националната спортна академия „Васил Левски” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще приемат студенти само с изпити, като в балообразуването няма да участват оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето училище по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралният колеж ”Любен Гройс“.

Във всички останали висши училища в балообразуването ще участват оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятната за тях вариант.

Обобщената информация показва, че в голяма част от специалностите от областите „Хуманитарни науки“ и „Социални, стопански и правни науки“ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по почти всички предмети.

Приемът в специалностите от „Природни науки, математика и информатика“ и „Технически науки“ ще се извършва предимно с оценки от държавните зрелостни изпити по „Математика“, „Български език и литература“, „Информатика“, „Информационни технологии“ и „Физика“.

За всички специалности Софийският университет дава избор на кандидатите дали да използват оценката от матурата и/или да се явят на изпит. Оценките от ДЗИ ще важат отново за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „Право“ и „Медии и журналистика“ се изисква и явяване на приемен изпит, освен оценката от ДЗИ. Във втория най-голям университет в страната – „Паисий Хилендарски“ в Пловдив – във всички специалности може да се избора по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще приемат студенти с оценка по техен избор – от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности или с оценката от приемен изпит. Догодина в университет ще кандидатства първият випуск, завършил средното си образование по новия ЗПУО.

Пълна информация за приема във всички специалности и писмата от университетите до МОН можете да видите ТУК.