Институции Ученици Училища Учители

Николай Денков: Очаквам изпитите да минат добре

„Очаквам изпитите да минат добре, защото организацията е много добра. В момента организацията върви, няма да се променя нищо от заложените мерки“, заяви в ефира на БНТ служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той цитира статистика, според която обикновено около 95% се явяват на зрелостен изпит и около 90% от тези, които се явяват, успяват да го изкарат и да завършат 12. клас.

На матурата на дванайсетокласниците по български език и литература ще се явят почти 49 500 ученици, като от тях приблизително 48 100 са завършващите в момента, и около 1400 са такива от минали години, които са заявили желание да положат изпита.

„От вчера всички ученици трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура. За момента информацията е за карантинирани 8 ученици в цялата страна, те ще бъдат поставени в отделни стаи, на практика ще бъде по един човек в стая. Ще влизат от отделен вход, квесторите при тях ще бъдат ваксинирани“, каза проф. Денков.

4 болни трябва да се явят наесен на изпита във втората сесия. Маските ще бъдат задължителни както на влизане, така и по време на изпита. Ако някой е забравил, да си вземе, ще има маски на разположение, но призивът е всеки да си носи, даже повече от една, за да може да си я смени по време на изпита.

„Както вече обявихме, вторият ни приоритет е да видим какви са истинските проблеми. Някои от тях са унаследени отпреди това дистанционно обучение, но голяма част от тях бяха усилени от дистанционното преподаване. Започнахме този анализ, събираме информация от различни източници. Това, което сме обещали, до края на мандата на служебното правителство този анализ да бъде извършен и като информация, която идва по всички канали, и като списък от препоръки, които можем да направим за следващата учебна година“, обясни проф. Денков.

Няма основания да се отменят изпитите, първо, защото това е законово изискване, и второ, предаден е целият материал и от тази гледна точка няма никакво основание да се намалява материалът, който ще бъде включен в изпита. „Отдавна вече изпитите не изискват преповтаряне, преразказване на някакви обемни материали, които се изучават в училище. Там се дава текст, той трябва да се прочете, той е сравнително малък и след това да се напише есе или интерпретативно съчинение, нещо, което е по-скоро въпрос на обща култура, на комуникационна култура, на граматически знания, отколкото да на запомняне какво е учено в училище“, коментира проф. Денков.

Във връзка с изпита след 10. клас разликата с миналата година, според него, е, че когато за първи път сме попаднали в тази ситуация, е имало известно объркване, липса на технически средства, а тази година, благодарение на това, че е изградена система за дистанционно обучение – и заради това не е имало грипни и дървени ваканции, част от учителите казват, че са имали повече време за преподаване, отколкото миналата година.

След връщането в училище всеки преподавател иска да компенсира с писменото оценяване и по този начин всеки ден децата ще имат по няколко контролни.

„Действително това е проблем и ще бъде заложено в препоръките за следващата година. Трябва да се подобрят методите за оценка по време на дистанционното обучение, за да не се претоварват след това психически децата, когато се върнат в училище“, каза служебният министър.

По думите му няма причина да бъде удължавана учебната година. Учебният план е направен още в началото на годината. На 23-ти ще завършат учениците от 1. до 3. клас, на 30 юни ще завършат тези от 4. до 6. клас. Този график включва и допълнителната, и общата помощ, която е необходима за наваксване на материала.

Утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега.

Източник: БНТ