Училища

Неясна остава ролята на психолозите в училищата

Ролята на психолозите в училищата все още е неясна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Нели Тетимова – училищен психолог в бургаското основно училище „Братя Миладинови“ и член на УС на Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози в Бургас. Тя уточни, че в момента се работи върху нова Нормативна уредба, която да направи по-ясни позициите на училищните психолози.

„В момента се преработват документи и този преходен момент създава конфликти, напрежение и трудности. Не са ясни претенциите към нас, които са от различно естество, и е много трудно да изпълним всичко. Към нас има очаквания да се свърши работата почти на всички нива в училище, което е невъзможно. Да се справим с всички проблеми относно дисциплина, агресия, конфликти, общуване – това е нещо, което може да се направи с подкрепата на всички, които работят в учебното заведение“, каза още психологът.

Тетимова уточни и че очаква с новата Нормативна уредба на училищните педагози да се дадат още възможности за кариерно развитие. „Защото ние все още не сме включени ясно в системата за кариерно развитие в училище. Един учител например има различни степени в своето училище, докато за училищния психолог това все още не е ясно“, обясни тя.

Източник: focus-news.net