Учители

Нели Дамянова – един учител с възрожденски дух и новаторски подход

„За да станеш учител, трябва да усещаш вътрешен пламък, следва да се отнасяш с грижа, внимание и отговорност към потребностите на децата.

Това е двустранен процес. Ако искаш да бъдеш разбран и ако искаш това, което говориш, да бъде осъзнато и осмислено, и полезно на учениците, трябва да се отнасяш с внимание към техните потребности и интереси.“

Това е веруюто на Нели Дамянова, учител по български език и литература в Английската гимназия в Пловдив. Още първите й думи и жестове те карат да се пренесеш назад във времето и да си припомниш какво е да си изправен пред черната дъска и да си забравил урока.

Тя е част от възрожденския преподавателски екип на „училището за победители“ – Езикова гимназия „Пловдив“, чиито възпитаници разнасят славата му по света и у нас.

По нейните думи, да си учител е чудесна възможност да създаваш нещо добро, важно и стойностно, защото учителят е този, който пробужда у младите хора стремежа към познание, към творчество и откривателство. Той формира техните нравствени добродетели и представите им за моралните и етични ценности.

Дамянова е сред най-уважаваните и награждавани педагози в България. Отбелязва, че личният й стил на преподаване е свързан с подчертана добронамереност, емпатия, толерантност и уважение към учениците, със създаването на позитивен психоклимат, който се основава на екипната работа, взаимната подкрепа и откритата комуникация с тях.

„С помощта на мултимедийни презентации се стремя да подпомогна учениците при усвояването на знанията чрез допълнително визуално и естетическо въздействие. С гордост мога да заявя, че съм автор на едни от първите компютърни уроци по литература в България, които създадох през 2001 г.“, спомня си учителката.

Първите две презентации, които е направила, били върху стихотворението „На прощаване” и разказа „По жътва” и са били представени като модел на колегите от Пловдивска област. Този иновативен метод бе широко отразен от пресата, подчертава тя. След това завършва курс за старши инструктор по компютърни технологии по програма на МОН и Майкрософт и успява да обучи над 100 директори и преподаватели в пловдивски училища на компютърни умения.

Нели Дамянова е категорична, че да си заместник-директор на ЕГ „Пловдив“ е отговорна и динамична работа, която изисква много компетентности и умения, различни от преподавателските. Същевременно тази длъжност позволява да бъдеш полезен на повече колеги и ученици.

„Аз съм изключително благодарна на директора на гимназията господин Николай Радев за доверието, което ми оказа, като ме прие да бъда част от този уважаван колектив. И за това, че непрекъснато подкрепя както мен, така и останалите колеги в нашата ежедневна дейност. Искрено съм признателна на другите заместник-директори и на всички преподаватели, без чиято помощ, отзивчивост и сътрудничество не бих могла да се справя със своите задължения. За мен е голяма чест, че работя с толкова изявени, висококвалифицирани, отговорни и всеотдайни колеги“, допълва учителката.

Особено удовлетворение й носи работата с учениците на Английската, които са много интелигентни, амбициозни, мотивирани, любознателни, талантливи, с висока обща култура и широки интереси в различни области. Докато в цял Пловдив я благославят за това, че е формирала в децата им висока езикова култура и литературен вкус, в страната тя е известна със своите сборници с тестове.

Написала е вече 9 сборника с тестове по български език и литература, които са издадени от едно от най-големите и престижни издателства в България. Някои от сборниците съдържат тестове по формата на най-важните изпити за учениците – националното външно оценяване след 7. клас и държавните зрелостни изпити след 12. клас.

През последните две години излезе поредица от 6 сборника с тестови задачи и контролни работи за 5., 6. и 7. клас по новата учебна програма. „Много съм доволна, че колегите се отнасят положително към моите тестове, използват ги в работата си, и се надявам, се съм направила нещо полезно за учениците и техните преподаватели.“

Учителката държи особено на това текстовете, към които са ориентирани различни по вид задачи, да бъдат интересни, експресивни, с художествена стойност. Те възпитават в дух на патриотизъм, милосърдие, хуманизъм, трудолюбие, справедливост, честност, любов към природата и др.

Някои от тях са посветени на Пловдив, на неговата древна история, култура, забележителности и настояще. В различните си сборници съм публикувала материали за Стария град, за Античния театър, за Панагюрското златно съкровище, за Пловдив като Европейска столица на културата и по други подобни теми.

„Стремила съм се текстовете, които са дадени за преразказ или за анализ, да бъдат от известни български и чуждестранни автори. По този начин се възпитава и естетически вкус у учениците“, смята Нели Дамянова.

В навечерието на светлия 24 май, който с особена тържественост се празнува под тепетата, учителката призовава с общи усилия да създадем най-благоприятните условия децата ни да поемат своя път като образовани, с творчески и новаторски дух личности, способни изцяло да реализират своя потенциал. „Нека да дадем простор на мечтите им, да ги мотивираме и подкрепим в търсенето им на най-верните посоки към създаването на един хармоничен, мирен свят“, посочва тя.

По думите й, учителите са призвани да предадат на младото поколение най-ценното от националните традиции и същевременно да формират у него качествата на съвременната европейска личност. Стратегическата цел е да израснат нашите ученици като пълноценни, с вярна гражданска позиция и със стремеж към развитие и самоусъвършенстване граждани на България, на Европа и на света.

Дъжд от награди

Нели Дамянова признава, че цени всичките си отличия, а те не са никак малко: „Учител на годината на България – 2013 година” в направление „Хуманитарно” от XVI Национален конкурс на Синдиката на българските учители, Почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски”, Втора награда в Международния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности за устойчиво качествено обучение и възпитание на децата и учениците” – 2015 г., организиран от СБУ, Почетната златна значка на Община Пловдив. През миналата година получих отличието „Будител“ на Културно-просветно дружество „Васил Петлешков“ – град Пловдив.

„Разбира се, най-високата награда за мен е моралното удовлетворение, че съм допринесла с нещо за успеха на много ученици, и се гордея с всяко тяхно постижение“, категорична е учителката.