Институции

Намалява броят на българските студенти в САЩ

Общо 826 българи са учили в университети в САЩ през 2017/2018 г.
Това е с 11.1% по-малко от предходната учебна година, с което се затвърждава тенденцията за намаляване броя на младежите, които решават да получат висше образование отвъд океана (виж графиката). Това показва докладът Open Doors, изготвен от Института за международно образование и Бюрото по образователни и културни работи към Държавния департамент на САЩ.

Предпочитани университети

По данни на министерството на вътрешната сигурност към август 2018 г. броят на българите, учещи в американски университети, е 857 души, което е едва 0.07% от всички международни студенти. Най-популярни за българите дестинации традиционно са учебните заведения в щатите Ню Йорк, Калифорния, Масачузетс, Илинойс и Флорида, където учат над половината от сънародниците ни.

Една от причините за намаляващия брой български студенти в САЩ е, че много от тях предпочитат университет в Европа, където разходите им са значително по-ниски. Възможност за финансово подпомагане дава програмата Opportunity Funds, която е насочена към надарени студенти от държави с по-нисък жизнен стандарт, включително България.

Топ дестинация

Като цяло през 2017/2018 г. броят на чуждестранните студенти в САЩ се увеличава за трета поредна година, като достига 1 094 792 души, показват данните от Open Doors. С това страната остава топ дестинация за международно обучение в световен мащаб. Намалява обаче броят на новопостъпилите студенти (-6.6%). Разликата се дължи най-вече на увеличеното участие в програмата за незадължително практическо обучение, която реално позволява на чуждестранните студенти да работят в САЩ за период до 12 месеца по време на или след приключване на обучението си. За студентите по природни науки, технологии, инженерство и математика (STEM) този период е до 36 месеца. През миналата учебна година от възможността за практическо обучение са се възползвали 15.8% повече студенти.

Финансов принос

Над половината от чуждестранните студенти в САЩ са от Китай и Индия, което вероятно се дължи на демографските особености на тези две страни. Най-търсени от младежите от чужбина са инженерните специалности, следвани от бизнес и мениджмънт и математика и компютърни науки. В тези дисциплини се обучават над половината от международните студенти в американските университети.

Чуждестранните студенти има значителен финансов принос към икономиката на САЩ като цяло. За 2017 г. той се оценява на 42.4 млрд. долара, които те плащат под формата на такси за образование, наеми, храна и други разходи, показват данни на министерството на търговията на САЩ.

Източник: capital.bg