Институции

Над 29 млн. лева отиват за ремонти на студентските общежития в страната

Парламентът да гласува допълнителни 29,4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната.

Това беше обсъдено между първо и второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. Средствата удовлетворяват до голяма степен искането, което Националното представителство на студентските съвети (НПСС) постави пред управляващите през последните две години, съобщиха от НПСС в писмо до медиите. Всяка година преди началото на учебните занятия общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и цялото студентско съсловие.

„Истината е, че целеви средства за ремонти държавата не е отпускала от 2008 година. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в срамни битови условия“, коментират от НПСС.

„Тези факти пораждат недоволство сред студентите, които нямат възможност да вложат лични средства за ремонтни дейности, за да ги приведат в нормален вид за живеене. Не отричаме наличието на обновени общежития с много добри условия за живот, но броят им е прекалено малък в сравнение с броя на неподдържаните и разрушени общежития в страната“, коментира председателят на НПСС Яна Вангелова на проведената среща министъра на образованието Красимир Вълчев в Шуменски университет.

Става ясно, че в НПСС от началото на учебната година са пристигнали множество оплаквания и снимки за състоянието на студентските общежития. Направени са и множество препоръки от различни институции за затваряне на студентски блокове поради опасност от срутване. Такива блокове има в градове, в които има недостиг на общежития, и това създава проблем за настаняването на студентите в града – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново.

Заложената корекция на бюджета с отпускане на 29,4 млн. лв. за ремонти на общежития, която са заложили между първо и второ четене в Народното събрание, удовлетворяват до голяма степен исканията на студентската общност, коментира председателят на НПСС Яна Вангелова. „Знаем, че тази сума не е достатъчна, но смятаме, че е една стъпка в правилната посока и се надяваме народните представители да я подкрепят в пленарна зала при гласуването на бюджета“, посочи още тя.

Източник: actualno.com