Институции Ученици

Награди за 23-ма отличници на България

Българските ученици се състезават с най-добрите в света и често завоюват победи. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на наградите „Отличниците на България“ на вестник „24 часа“.

„Работим за това нашата образователна система да се промени така че всички български ученици и учители да бъдат креативни, да могат да работят проектно базирано, да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност и да се развиват, като иновативни и търсещи хора“, каза министър Цоков. По думите му, за да си успешен във времето на информационните технологии са необходими знания и най-вече изградени умения за XXI век. „Днешните отличници са бъдещите инфлуенсъри – тези, на които всички ще искат да подражават и да следват. Те ще станат успешни създатели на компании, дизайнери, художници, учени, изследователи и най-вече добри хора“, каза министър Цоков.

Той връчи награди на ученичките Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова, които тази година спечелиха първото национално състезание на МОН „Млади таланти в интериорния дизайн“ с изработена от тях жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения. „Тези прекрасни момичета показват защо да си отличник е готино. Защото те са екипни играчи – иновативни, креативни, целенасочени в своята дейност“, изтъкна министър Цоков.

Той награди и близнаците Никола и Марина Кацарски, които са в топ 10 на даровитите деца на света. Изработено от Никола пано лети в Космоса, а Марина печели престижни конкурси по фотография.

Отличена от министъра беше и Мария Костова, която тази година получи пълни 100 точки на матурата по български език и литература. Наградата от нейно име прие майка ѝ Мая Костова. „Лесно е да се възпитава отличник, но нашата цел не е било да възпитаваме отличника, а да възпитаме едно щастливо и здраво дете“, каза тя.

Наградени бяха общо 23-ма отличници на България. Сред тях е 12-класникът от Варненската търговска гимназия Кирил Тодоров, който миналата учебна година участва успешно в проекта на МОН „Ученически практики -2“, а през тази вече работи като програмист и отговаря за кибер сигурността в голяма банка.

Отличен беше и Калоян Гешев, който за втора поредна година е световен шампион по скоростно смятане на ум.

Източник: МОН