Институции Ученици

МОН призна два варианта на дума след спор за правописа

Правописът на думата „лесно преносима“ предизвика спорове след миниматурата на седмокласниците.

За да няма ощетени ученици, от просветното министерство ще признават и двата варианта на изписване, става ясно от качените отговори.

В първата част от националното външно оценяване съдържаше 25 упражнения. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 грешки. Една от тях бе в думата„лесно приносима“, където трябваше да заменят „и“ с „е“. Споровете обаче се отнасяха до това дали тя се пише слято, или не. За всеки случай, в отговорите от МОН посочват, че независимо от това, че в текста словосъчетанието „лесно преносима“ не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език, за вярно ще се приема и „леснопреносима“.

Коментари предизвика и предходната задача, която бе към текста в първата част на изпита. В нея учениците трябваше да познаят вида на килим по неговите мотиви, след като вече се бяха запознали с характеристиките на котленския и чипровския.

Родители коментираха, че не всички училища са имали възможност да принтират тестовете цветно. От МОН обаче посочиха, че цветът на изпитната бланка не влияе на правилното отговаряне на задачата. Достатъчно е учениците да се ориентират по ромбовете, които са характерни за чипровския килим. Във втората част на изпита пък седмокласниците писаха преразказ по приказката „Богатството на момъка“ на Георги Русафов. Зам.-образователният министър Таня Михайлова обясни, че не е имало анулирани работи по време на изпита.

Изпушил компютър с достъп до теста и токов удар, спрял електрозахранването в две различни училища в страната, но организацията на изпита не била нарушена.

„В едно училище в София компютърът, на който е бил разположен сертификатът и има достъп до платформата, е имал технически срив и е блокирал“, обясни Михайлова. Изпитните материали обаче били изпратени бързо до училище с оглед на нормалното протичане на изпита.

„Във великотърновско в едно от селата е спирало електрическото захранване, но от енергийното дружество са реагирали бързо и не е имало проблем за протичане на изпита“, допълни зам.-министърът.

За първи път тази година работите на седмокласниците ще бъдат сканирани и изпитът ще се проверяван изцяло онлайн. По думите на Михайлова електронното оценяване ще намали значително времето за работа на проверяващите. Резултатите от националното външно оценяване трябва да бъдат готови до десетина дни, като крайният срок за това е 27-и юни. Седмокласните могат да изкарат максимум 100 точки – 65 от теста и 35 от преразказа. С резултата от изпита по математика, който ще се проведе в сряда, могат да кандидатстват в гимназия.

Източник: monitor.bg