Ученици

Все повече тийнейджъри предпочитат работата вместо училището

Все повече непълнолетни се хващат на работа. Това показват данни от изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”.

Според статистиката за изминалата 2018 година са подадени над 8 хиляди молби за наемане на работа на лица до 18-годишна възраст.

Поводът за повдигането на темата е Световният ден срещу детския труд, който се отбелязва всяка година на 12 юни от Международната организация на труда. В световен мащаб близо 152 милиона деца са на трудовия пазар вместо да ходят на училище. Затова и мотото на Световния ден срещу детския труд е “Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си”.

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности: „Ресторантьорство“; „Хотелиерство“ и „Търговия на дребно“.

Според българското законодателство право на работа при изричното позволение на родител имат лица, навършили 16 години. Трудът на малолетни е строго забранен от закона, обясняват от ГИТ.

Затова и агенцията следи строго положението на трудовия пазар в България. За 2018 г. са били констатирани 116 нарушения, обясняват от “Главна инспекция по труда”.

Когато контролните органи на Агенцията установят такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При необходимост се сигнализират и други органи за закрила на детето, както и районните управления по образование с цел установяване дали децата посещават училище и за предприемане на мерки за връщането им в час.

Източник: novini.bg