Институции

МОН обмисля договори с ректорите, за да им търси отчет

Три основни варианта за по-голяма отговорност и отчетност на ректорите ще бъдат обсъждани от Министерството на образованието и науката (МОН) и Съвета на ректорите у нас, съобщи „Дневник“. Поводът – предстоящи промени в Закона за висшето образование, които трябва да бъдат готови до 30 юни.

По-предпочитаният от образователното министерство вариант бил ректорите да имат договорни отношения с ведомството. Това може да стане с втори договор за управление, по който ректорите да трябва да изпълняват определени общи критерии при управлението на университетите. Техен работодател ще продължи да бъде общото събрание на съответното висше училище.

Припомняме, че преди дни парламентът прие окончателно законови поправки, според които министърът на образованието ще може да отстранява ректор при доказано плагиатство, както и да назначава временен негов наследник.

Другите два варианта за по-голяма отчетност на ръководството на университетите – финансовото управление да бъде отделено от академичното, както и да се създаде университетски борд, в който да влизат представители на бизнеса и неправителствени организации. За по-голяма отговорност на ректорите към външни заинтересовани страни заговори просветният министър Красимир Вълчев в сряда, покрай напрежението с Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС), което остава в структурата на Техническия университет – София. По този модел университетите ще могат да имат професионални гимназии, но при условие че ректорите имат по-голяма отговорност.

Източник: dnevnik.bg