Институции

МОН и Инспекцията по труда подписаха споразумение за сътрудничество

Споразумение за сътрудничество и взаимодействие в рамките на Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система беше подписано в сряда между Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Документът беше подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от изпълнителния директор на агенцията Румяна Михайлова.

За да гарантираме правото на образование на всяко дете, което е задължение на родителите, трябва да имаме такава информационна свързаност между всички институции, че във всеки момент да имаме информация дали то упражнява правото си на образование, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че има голям процент от деца, които не посещават редовно училище, както има и такива, за които не е сигурно дали са в чужбина, има и много деца от семейства, чийто родители са в постоянна трудова мобилност. „Когато посещаваме училищата, разбираме, че децата често работят с родителите си в учебно време. Сега на гроздобер, пролетта на розобер или на билкобер“, коментира образователният министър.

Той уточни, че за една част от децата има издадени разрешения да работят от Инспекцията по труда, а за други няма. Можем да засечем информацията и за трудовите договори чрез Националната агенция по приходите и ще свържем всяко дете с родителите му, обясни министър Вълчев.

Той призова всички да имат гражданско съзнание и когато видят дете в учебно време, което да не е в училище, да реагират. „Ако видим дете да проси в учебно време, да се обадим на телефона в сайта на МОН за активиране на механизма, лично съм го правил това и се надявам повече хора да го правят“, отправи призив към всички министър Вълчев.

Можем да бъдем полезни на МОН с информацията, която „Главната инспекция по труда“ може да му предостави за всички издадени разрешения, за постановените откази на непълнолетни лица и за всички случаи в предприятия, в които има непълнолетни – без разрешение и без трудови договори, обясни Румяна Михайлова.

Тя каза, че случаите на работа без разрешение и договор не са толкова много през годината, а постановените откази не са повече от 150 на фона на 6000-7000 разрешения годишно за непълнолетни от 16 до 18 години. Механизмът предвижда всички деца и ученици да бъдат включени в образователната система и това е необходимо, защото образованият човек е с повече шансове за професионална и житейска реализация, заяви Михайлова.

Тя съобщи, за една година има издадени 1300 разрешения, извън летния сезон, което означава, че това са ученици, които най-вероятно не са обхванати от образователната система. Има и малолетни, които нашите служители откриват в цехове и на полето, които не са посещавали училище повече от година, каза Михайлова.

Източник: novini.bg