Институции

МОН има за цел до 2027 г. цялото учебно съдържание да стане безплатно онлайн

Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено обучение за в бъдеще. Това прогнозира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за БНР. В тази връзка просветното министерство си е поставило за цел до 2027 г. цялото учебно съдържание да бъде безплатно онлайн.

„Електронно ще се възлагат задачи, проекти, самоподготовка, дейности по интереси. Много повече през следващото десетилетие децата ще учат с електронни ресурси“, заяви Вълчев.

Образователната система все още няма национална онлайн платформа с безплатни уроци, но просветното министерство има идеи за създаването ѝ.

„Ще финансираме учителите да ги създадат, ще ги подготвим, ще им дадем инструменти. От първи клас ще стартираме дейности в областта на дигиталната креативност. Фундаменталните промени в света около нас ще се отразят и върху образователната система. Днешните деца ще сменят професии в активния си последващ живот. Всички професии ще изискват по-интегрални умения“, допълни Вълчев.

Попитан какво ще се случи с децата, които не са имали възможност да се обучават електронно по време на извънредното положение, министърът отговори, че едва 1-2% от учениците въобще не са били ангажирани в образователния процес. За тях е предвидено да доучват през юни и юли. „Ще се направят шатри, открити класни стаи, обучението ще става на малки групи“, уточни Вълчев.