Мнения

МОМН раздало 41 000 лв бонуси на 61 служители за две години

Министерството на образованието, младежта и науката е изплатило за 2010 г. и 2011 г. общо 41 хил. лв. на 61 свои висококвалифицирани експерти и от тях 5350 лв. на четирима членове на политическия кабинет – в това число двамата заместник-министри, началника на кабинета и парламентарния секретар.

Toва се казва в съобщение в сайта на МОМН, публикувано във връзка със зачестилите запитвания по темата към ведомството.

Изплатените възнаграждения са в рамките на утвърдените от Министерски съвет средства за заплати, които за 2010-2011 г. са намалени с 10% спрямо 2009 г.

В съобщението се изказва благодарност към хората, работещи в МОМН за отдадената и професионална работа в изминалия период и за огромния принос, който имат за реформирането на системата – от детската градина, през училищното и висшето образование, до научната дейност и политиките за младежта.

„Наясно сме, че с ниската средна заплата в министерството и денонощния всеотдаен труд, който полагат, нашите служители не могат да бъдат наричани “чиновници”, а будители и родолюбиви граждани, поради което Ви молим да им отдадете заслуженото уважение в материалите, в които ги споменавате“, четем в декларацията.

„Във връзка с връщането на сумата от 5350 лв., взета за периода от две години от четирима членове на политическия кабинет, изразяваме желанието си да ги дарим за интегрирането на деца с проблеми от аутистичния спектър“, се казва още в съобщението, което е подписано от министъра на образованието Сергей Игнатов.