Мнения

Мнение: Как медиите превърнаха дебата за учебните програми във фалшив патриотизъм

Българи ли сме и българи ли ще останем – не, това не е име на предаване по телевизията на една от опозиционните партии или мото на събиране на националисти. А посоката, около която цяла седмица се въртя дебатът по повод предложенията на Министерството на образованието и науката (МОН) за промени в учебните програми.

Накратко – миналата есен парламентът прие нов образователен закон, на базата на който се изменя разпределението на учебното съдържание за класовете и съответно учебниците. МОН написа проекти за нови програми за II, VI и VIII клас и ги публикува за обществено обсъждане. А то залитна в една посока – лишава ли министерството учениците от най-патриотичните български произведения. В крайна сметка патриотичната офанзива завърши с искане на оставка на образователния министър.

На първа линия в борбата срещу „заличаването“ на българската памет застана водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян. Въоръжен със специална тв кампания, в която притеснени деца рецитират на тъмен фон и под звуците на възрожденска музика произведения, които според водещия отпадат или са „набутани в ъгъла“, той цяла седмица се опитваше да убеди зрителите, че мястото на тези текстове е „в сърцата на хората“.
„Хората буквално искат да ви линчуват. Докога ще продължава тази гавра с българската литература“, нападна Хекимян зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева. Опитът й да обясни, че „История славянобългарска“ се мести от VI в IX клас, за да бъде по-добре разбрана от учениците, а училището трябва да влезе в ХХI век, беше сразен със следващия въпрос: „Това значи ли да не бъдем българи?“

Готовността на водещия да се жертва в името на запазването на „българското самосъзнание“ кулминира в негов прочувствен текст на сайта на bTV. „Да, сигурно сме малък и комплексиран народ… именно затова нямаме много за губене. Това, че паметта ни изтича в канала, не е само усещане“, предупреждава Хекимян и продължава: „Защото, както сме започнали, много скоро отговорът на въпроса „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, ще бъде „Давам, давам…“

Удобния залък с далечното българско минало захапаха, разбира се, и други. „Махат „Балканджи Йово“ и Паисий, за да ни превърнат в буферна зона за бежанците“, напомни за себе си бившият тв водещ, сега евродепутат, Николай Бареков, цитиран от „Блиц“. „Фалстарт: Реформата удари по шестокласниците“, коментира сайтът на „Стандарт“.

„Турското робство вече не е владичество, а само съжителство“, написа в заглавие Offnews без значение, че програмата използва „съжителство“ само от гледна точка на „традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието“. Терминологията около османското владичество, по която историците отдавна са постигнали консенсус, беше следващият фитил на общественото и медийното недоволство.

Сутрешният блок на „Нова тв“ се включи директно от Калофер, откъдето репортерът предава: „Калофер въстана. Но този път срещу опитите да бъде подменена българската история“. „В защита на българщината“ пък е озаглавен репортажът на новините на телевизията по същия повод, който се пренася в Карлово, за да чуе мнението на „потомствена карловка“, чиито деди са се борили за освобождението. Патриотичният патос на повечето медии през седмицата определено показа, че паметта трудно ще бъде заличена. Виж за журналистиката е друг въпрос.

Материал във в-к „Капитал“