Мнения

Мисия “Супергерой“

се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история „Мисия Супергерой“ е на Ивайло Йосифов.

Срещаме го на баскетболното игрище в двора на 20 СОУ „Тодор Минков” в София. Освен баскетбола, Ивайло Йосифов много обича да кара сноуборд. Има вид и говори като супергерой под прикритие, натоварен с нелеката мисия да направи живота ни малко по-лесен и щастлив. Твърди, че най-добрата работа е тази, която ти носи удоволствие, а удоволствието идва тогава, когато си полезен за другите. Не закъснява и не чете фентъзи, защото предпочита да живее в реалността. На края на разговора ни обеща, че след 10 години няма да успеем да го открием, защото ще пътешества.

Ти си съосновател на стартъп компанията Cool Аpps. Как започна всичко?
Компанията съществува вече от две години. В началото бяхме аз и Мирослав, след което към екипа се присъедини и Иван. Стараем се да правим готини приложения за мобилни платформи, които да внасят стойност в живота на хората и съответно това да ни се отплаща и на нас.

Кой е любимият ви ап, който сте създали?
Най-успешното ни приложение се нарича Женски календар“ и е специално разработено за Windows Phone и Windows 8. За кратко време стана популярно по целия свят с милиони сваляния и невероятно позитивни отзиви от дамите.

За момента сте екип само от момчета. Как ви хрумна идеята да създадете приложение само за жени?
Искахме да създадем нещо наистина стойностно и така ни дойде идеята за календара, който е дигитална разновидност на хартиения формат, но с много повече екстри като персонален хороскоп и възможност за проследяване на различни симптоми и настроения. Приложението стана хит в Windows Store и получихме изключително положителни реакции. Следващата ни стъпка е да го направим съвместимо с останалите платформи, за да стане достъпно за жените по целия свят без значение какъв смартфон използват. 

Коя е идеалната работа?
Тази, която ми носи удоволствие. А удоволствието идва от това да създаваш стойност за хората около теб.

Какво те вдъхновява?
Фактът, че мобилните технологии позволяват идеите ми да достигнат и евентуално да променят живота на милиони хора по света. Ако чрез работата си успявам да направя повече хора щастливи, тогава се чувствам истински вдъхновен и мотивиран. 

Без какво не излизаш от вкъщи?
Без Windows Phone-а си.

За какво винаги закъсняваш?
Много мразя да закъснявам. Почти никога не ми се случва.

Ако беше невидим, кое е първото нещо, което би направил?
Хмм, доста труден въпрос. Бих се опитал по някакъв начин чрез моята свръхсила да направя хората по-добри в глобален мащаб.

Не го ли правиш вече чрез приложенията, които създаваш?
Да, но свърхсилата би ми дала много по-голям обхват на действие.

Издържаш ли дълго без интернет връзка?
Иска ми се да можех да издържам повече, но за съжаление работата ми налага да бъда сравнително често в интернет, така че максимумът ми е до няколко дни, не повече.

Няколко дни си е цял рекорд, имайки предвид професията ти.
Да, за хора като мен не е малко. Понякога с много голямо удоволствие напускам София, отивам някъде да карам сноуборд и по този начин гледам изобщо да не се докосвам до интернет, компютри и всякаква техника.

Освен на сноуборд пистата, къде другаде ще те открием най-често да се забавляваш?
На баскетболното игрище и в парковете на София.

В кое измерение би искал да живееш?
Често казано, не съм човек, който си пада по фантастичните истории, така че предпочитам реалността. Обичам да живея в настоящето.

Какви ни правят новите технологии?
Със сигурност ни правят по-информирани, дават ни доста възможности. Аз имам много колеги и приятели, които се занимават с програмиране, стоят по цял ден на бюра пред монитори, имат смартфони, таблети и какво ли още не, но това не им пречи да водят нормален живот, да излизат, да се срещат с приятели. Достатъчно е ти самият да го искаш, за да се случи. Технологиите са само инструмент, който ни помага в ежедневието и чрез който изразяваме себе си.

Къде ще те открием след 10 години?
След 10 години със сигурност трудно ще ме откриете, защото планирам да пътувам доста. В момента съм намалил пътуванията, защото съм ангажиран със стартъп компанията, която се опитваме да развием. Но веднъж стигна ли до нивото, към което се стремя, ще се отдам на пътешестване. Така че трудно ще ме откриете след 10 години (смее се).