Мнения

Министър Танев откри конференция за ползването на технологиите в образованието

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев поздрави с добре дошли 100 начални учители и преподаватели от профилирани и професионални гимназии от 39 държави в Азия и Европа на среща, фокусирана върху използването на информационните и комуникационни технологии в средното и висшето образование.

Професор Танев каза, че връзката между Европа и Азия е фин оптичен модел – всяка от държавите има значение и всеки интелект струва много. „Важното е, че сме заедно. Моля, приемете топлото ми чувство, пожелавам голям успех на форума“, каза министърът при откриването на международната среща.

XII конференция на ASEF (Asia Europe Fondatio) Clasroom Network, провеждана от днес до 19 ноември 2015 г. в София, e на тема „Coding for Education“ (програмиране в образованието) и в центъра й са нови методологии за учене и обучение.

Лиони Нагараджан, директор на отдел „Образование“ на ASEF, изтъкна важността от съхраняването индивидуалността на ученика и как технологиите влияят върху живота на децата.

В експозето си Нели Киркова-Костова, организатор от българска страна на форума  и директор на 32 Езикова гимназия „Св. Климент Охридски“ – София, подчерта, че равният достъп до образование е свързан с възможността на младите хора да намерят реализация на променящия се пазар на труда. Те трябва да са не само добре образовани, но и да притежават човешки добродетели. На образованието не бива да се гледа само като на социална услуга, но и като път за индивидуално развитие. Тя изрази задоволство, че конференцията е добра възможност участниците да се запознаят с опита на най-напредналите и да продължат да работят заедно.

Сред участниците във форума бяха и д-р Людмила Димитрова, официален представител на ASEF за България и директор на Института за култура към Министъра на външните работи, Катя Никова, държавен експерт в МОН и Вера Стефанова от Министерството на външните работи

Европейско-азиатската среща по въпросите на програмирането и използването на технологиите и онлайн базираните техники в средното и висшето образование е организирана от Фондация Азия-Европа и 32 СОУ „Св. Климент Охридски“ в София с финансовата подкрепа на Столична община и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Партньори са Министерството на образованието и науката и Министерството на външните работи.

Събитието е в рамките на дългосрочната програма на ASEF Classroom Network, чието начало е поставено през 1998 г. Тя има за цел да насърчи сътрудничеството между учителите, преподавателите, учениците и студентите  от средните и висши училища от Азия и Европа. Лекторите и участниците от представените страни и организации, сред които е и Европейската комисия, обменят опит и добри практики. Водещи експерти и специалисти в областта на технологиите и програмирането споделят своите познания и опит в сферата.

Азиатско – европейския форум (ASEM) и Фондация Азия-Европа–(ASEF) e единствената постоянно действаща организация, която има за цел да насърчава взаимното разбиране и междукултурния диалог между страните от Азия и Европа.

Темите, върху които се спират различните панелисти, са насочени към търсенето на отговор на въпроса как програмирането би могло да се превърне в интегрална  част от образователните програми. На отделни работни маси и семинари се представят възможностите на програмирането в образованието чрез използването на достъпни онлайн  източници – информационни портали, образователни курсове и игри.

Източник: Пресцентър на МОН