Мнения

Министър Кунева: Ще въведем стипендии само за успех

Ще въведем стипендии само за успех, а не както досега при задължителна комбинация успех и доход, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на брифинг след среща с представители на студентските съвети по темата за стипендиите на обучаващите се във висшите училища, съобщи Агенция „Фокус”.

„Проведохме разговори за стипендиите, предоставени от държавния бюджет. Всъщност там беше възможното решение, което намерихме заедно. Европейските стипендии ги има сега, но това може да не продължи като политика по-нататък от страна на ЕК“, коментира Кунева.

Още тази година висшите училища ще получат 20% увеличение на бюджетите си за стипендии от вътрешни резерви в системата, каза още вицепремиерът и министър на образованието.

„От следващата година увеличаваме праговете на стипендиите. Сега е от 50 до 120 лева, става от 70 до 150 лева. Това е свързано и с увеличаване на средствата в рамките на бюджет 2017 година, искам да подчертая. Това е наше общо мнение, което ще защитаваме при разглеждането на държавния бюджет“, уточни министър Кунева.