Училища

Министър Клисарова Един учебник ще осигури базовото ниво, помагалата ще надграждат

Според министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова реформата с въвеждането на един базов учебник по предмет ще развие и усъвършенства учебните помагала.

„Смятам, че трябва да развиваме помагалата към учебника в две  насоки. Едните ще допълват точно учебника с упражнения към уроците. А другите да  бъдат надграждащи“, смята Клисарова, цитирана от „Стандарт“.

Тя даде пример с училището в село Дамяница.

„Ето например на дискусията, която направихме,  директорът на училището в село Дамяница каза: „При мен има деца билингви (за  които българският не е майчин език – б.р.) и трудно ги научаваме до четвърти клас да четат, да правят диктовки, да знаят таблицата за умножение“.

„А има и деца, които в първи клас вече знаят да четат и пишат. Нека те да направят разказ или преразказ, да имат по-сложни упражнения“, коментира още Клисарова.

„Тук вече идва моментът за  творчеството, за индивидуалния подход на всеки учител. И по този начин ще и на гарантираме многообразието. Тази идея е подобна на други образователни системи, които казват: „Ние имаме неограничен брой учебници, но имаме част А –  задължителна, част В – помагаща, и С – която е за надграждане на знанията“. Тъй  като ние не можем да финансираме безброй много учебници, нека да има един базов  учебник, но с много помагала.